- De Zwitserse frank is sterk in trek bij internationale beleggers, mede door status als van veilige haven in onrustige tijden.
- De ‘gouden’ glans van de frank is echter minder prettig voor veel Zwitserse exporteurs.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt de pijn die de dure Frank bekende merken als Rolex bezorgt.
ANALYSE – Bij sommige sporters verandert alles wat ze aanraken in goud. Ook na hun carrière boeken ze het ene zakelijke succes na het andere. Een van de bekendste voorbeelden is basketbalster Michael Jordan, die volgens zakenblad Forbes inmiddels een vermogen heeft van meer dan 3 miljard dollar.
Dichter bij huis kan Roger Federer er ook wat van. De voormalige Zwitserse toptennisser heeft naar schatting meer dan 500 miljoen euro op zijn bankrekening staan.
Dat bedrag groeit snel, onder meer dankzij zijn verbintenis met sportmerk ON. De omzet van die onderneming schoot in het tweede kwartaal met bijna 30 procent omhoog. En dat is een flinke prestatie, aangezien ON behoorlijk last heeft van de kracht van de Zwitserse frank.
De munt is in de afgelopen twee jaar met bijna 20 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Die opmars maakt het lastiger voor Zwitserse bedrijven om te concurreren met bedrijven uit landen met een naar verhouding goedkope valuta.
Rolex heeft last van dure Zwitserse frank
Daar heeft een van de sponsoren van Federer veel last van. Half september kwam er een opvallende oproep van Rolex en andere Zwitserse horlogemakers aan de Schweizerische Nationalbank (SNB) om de beleidsrente alsjeblieft omlaag te schroeven.
De verkoop van Zwitserse horloges in de eerste zeven maanden van 2024 met 2,4 procent gedaald. Volgens de ondernemingen kan die daling niet los gezien worden van de kracht van de Zwitserse frank.
De centrale bank probeert wel degelijk om de druk wat van de ketel te halen bij de frank. Afgelopen week werd de beleidsrente verlaagd van 1,25 naar 1 procent.
Bovendien sorteerde de centrale voor op een volgende renteverlaging in december. De frank deed even een stapje terug, maar kroop al snel weer omhoog. Als de centrale bank niet had ingegrepen op valutamarkten, zou de munt de recordjacht ongetwijfeld hebben hervat.
Komt centrale bank van Zwitserland met een verrassing?
Ook de komende maanden moet de centrale bank van Zwitserland een hele trukendoos opentrekken om te voorkomen dat de frank niet door het glazen plafond van 1,19 dollar per frank breekt.
De Zwitserse munt is namelijk in trek als veilige haven in onzekere financiële tijden. Bovendien zijn de Amerikaanse centrale bank en Europese Centrale Bank hard op weg om de beleidsrente sneller terug te schroeven dan de Zwitsers. Ook die rentebewegingen duwen de frank verder omhoog.
Mogelijk kan de Zwitserse centrale bank nog een konijn uit de hoge hoed toveren door de rente sneller of verder te verlagen dan waar valutamarkten nu op anticiperen. De inflatie van slechts 1,3 procent biedt daarvoor volop ruimte.
De volgende rentevergadering vindt echter pas in december plaats. In de tussentijd is het te hopen voor het Zwitserse bedrijfsleven dat Roger Federer van de frank afblijft.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.